Status: Tømmerhuggergenser

Ja jeg er fortsatt godt i gang med genser til mannen min. Innimellom ribbegenser til minsten, Milovest til storebror, hjemmestrikka bomullsdotter og kjøkkenkluter så går det langsomt fremover med genseren. 

Der eneste negative med å strikke genser ovenfra og ned er at jeg må sitte med hele genseren (størrelse stor mann) i fanget når jeg strikker ermer. De strikkes jo på, som er bra for å se om alt er langt nok, men ikke spesielt mobilt. Greit til tvstrikk, men sikkert også derfor det går litt langsomt. Men jeg skal være ferdig innen påskeferien (som hos oss starter onsdag)! Vil jo i gang med noe annet når jeg skal med hele familien på besøk til Farfar og Bedste - lillebrors første lange biltur forresten. 

Men hva skal jeg nå strikke på påskeferie? 

Oppskrift på kjøkkenklut med ruter

Hjemmestrikka kjøkkenkluter

Jeg vet at jeg ikke er den første som strikker kjøkkenkluter - jeg er vel ganske sent. Har lenge vært superfan av hjemmestrikka kjøkkenkluter, eier en del som bare er geniale. Så da jeg likevel strikket bomullspads måtte jeg jo strikke noen kjøkkenkluter også.
Faktisk er kjøkkenkluter en fantastisk måte å teste ut strukturer på, som en slags strikkeprøve

Den nederste kluten er strikket etter oppskrift fra Drops men den andre er egen oppskrift. Rett og slett et ribbemønster jeg fant i boka ABC i strikketeknikker - Strikk 250 mønster.

Oppskrift på kjøkkenklut med ruter

Garn: Drops Paris, 50g
Pinne: 5 mm
Mønster:
1+2 Rillestrikk
3+4 *2 rett 2 vrang *
Legg opp 36 masker, strikk i mønster det ikke er mere garn
Vask på 60C innen du tar dem i bruk

Mer kul strikk til gutter

R&R Hoodie by Tanis LavalleeSom guttemammaer jeg alltid på utkikk etter strikkeoppskrifter som passer til gutter. Strikk kan fort bli litt feminint syns jeg. Derfor blir jeg jo ekstra glad når en av mine favoritt designere Tanis Lavelle, kommer med en liten samling av strikkeoppskrifter til gutter, Lucky Penny Baby. Må jo innrømme at jeg har ventet på disse oppskriftene. Tanis har vist frem sin søte sønn, Rowan, i dette i løpet av året som gikk. 

Tanis har dette å si om samlingen:
I designed the Lucky penny Baby Collection for my son throughout the first year of his life. I designed and knit the Keyfit Baby Blanket while I was expecting him. When he was born and we met our little boy I designed his first hoodie! When the weather turned cooler and he needed a hat the Frosted Alpine hat was born. And finally, as a new mom to a baby boy I had no idea I would become such a huge fan of the knit vest! It’s the perfect layering piece for my smart little man.
Of course these patterns would all be just as at home in a baby girl’s wardrobe, but in my mind they will always be my baby boy staples!

Lucky Penny Baby collectionMine favoritter er klart hettejakka men digger både vesten og lua også.....teppet er også fint men det har mine gutter nok av. Siden jeg fikk mine Snöflinga votter har jeg hatt lyst til å strikke noe i garnet som Tanis har. Kanskje dette blir muligheten (ja jeg vet at det er dyrt og at jeg garantert har noe i mitt stash som funker....) 

Er du ute etter strikkeinspirasjon til barn bør du også sjekke den nye From mama, with love ebok laget av en gruppe uavhengige strikkedesignere (engelsk), Gustav og Berta sin nye bok "Strikk til smårollinger" og selvsagt Den store guttestrikkeboka. 

Ribbegenser fra Nøstebarn - strikket oppned

Så er den endelig ferdig - ny ribbegenser til lillebror. Denne er strikket oppned, dvs jeg har snudd oppskriften og strikket den ovenfra og ned. Morsom utfording som gjorde det mulig å la det gå en linje i ribben hele veien fra halsen til raglansfellingen.

Størrelsen er cirka 1 år men da jeg vet at mine gutter vokser kjapt så er det cirka størrelse 9 måneder som passer perfekt til høsten. Men den er super elastisk så jeg faktisk fikk min store gutt på 2 1/2 til å prøve den - passet fint i kroppen (ikke lengden da men bredden). Planen er å strikke på ekstra lengde når det trengs - enda en fordel med å strikke ovenfra og ned. 

Genseren er strikket overalt - super å ha noe med ut nå som sola har kommet frem i København. 

Oppskrift: Ribbegenser fra Nøstebarn
Mod: Strikket ovenfra og ned med elastisk oppslag. I oppskriften blir raglansfellingen tatt inn rundt et merke men jeg lot det være to masker rettstrikk imellom. Inspirert av Ann Myhres Ikke helt ribba genser (gratis oppskrift på Ravelry) strikket jeg inn noen forkorta rader for å gjøre den lengere i ryggen. 

Garn: Strømpegarn fra Hjertegarn med striper av Drops alpakka
Pinne: 2,5

Vinnerne er....

Barnejakka villsauene på runde av Ann Myhre

Takk for mange hyggelige kommentarer i innlegget med intervju av Pinneguri. Her er de som vant strikkeoppskrift:: Fruboger Quiltefeen Lureri

Garnbytte vår 2014 oppsummering

Garnbytte

Så er det på tide å oppsummere årets første garnbytte, som også har vært det største garnbytte noensinne.

Over 80 har meldt seg til, og det har for min del blitt litt rot men også veldig hyggelig. Litt rot med å fordele alle bytterene, men kommer nok til å endre litt på tilmeldingen neste gang. Men mest har det vært super hyggelig.

Deilig å se pakkene komme frem på instagram #woolrocksswap og på Facebook. Utrolig mye flott.

Selv har jeg vært så heldig å få to pakker (sendte også to ut) men i tillegg til det har jeg fått to ekstrapakker - det gjør meg utrolig glad. Det er jo fantastisk å få garn i posten ikke sant?

Og alt den positive omtalen, jeg rødmer jeg. Kjempehyggelig at så mange vil med. Håper alle pakkene kom frem denne gang. 

Viser litt av alle de fine pakker som er sendt rundt, håper at folk også viser frem det de strikker av garnet. 

Neste et gang blir det bytte i mai/ juni tror jeg. Hvem vet kanskje vi når enda en ny rekord :)

Tags: 

Møt Ann Myhre aka Pinneguri

Ann Myhre Pinneguri

Jeg har fått så mye positivt feedback på min serie Meet the knitter - ja mest feedback er det på facebook men det er jo ok, godt å vite at det er flere enn bare meg som digger å få et innblikk inn i strikkeverdenen til andre eller høre litt mer om designere. Ja for det er nettopp uavhengige designere - eller uavhengige mønstermekkere (som Pinneguri så fint kaller det) som blir fokuset fremover. Dette er fordi jeg syns at det er viktig å skape litt blæst rundt de som faktisk bruker tid på at vi andre kan strikke masse nydelige ting. 

Tidligere i serien har jeg bl.a. snakket med Kamilla Svanlund og Charlotte Kaae

Først ut i den nye versjonen av serien er Ann Myhre som også kalles Pinneguri eller The needle lady. Ann er dama bak Sinnasaujakka , hun inspirerer masse, har egen strikkepodcast, Med pinner-blogg og selvsagt en hel masse oppskrifter både gratis og for salg via Ravelry - men likevel vil hun ikke kalle seg designer.

Ann er så snill at hun gir vekk et av sine mønstere, jeg trekker lodd mellom de som kommenterer. Husk å skriv ditt RavelryID. 3 kan vinne!! Kommenter innen 7 april

 

Hvordan/hvorfor startet du å designe?

Jeg har alltid mekka mønstre. Jeg strikka da jeg gikk på vidergående og jeg strikka ting til ungene mine (to voksne menn i dag …) som ingen andre strikka. Så jeg sendte avgårde modeller, bilder og ideer til de store garnleverandørene og til ukebladene allerede da, for 20-25 år siden. Men siden det ikke var noe interesse for det slutta jeg med det.

Med Ravelry, med blogg, med internett generelt, kom også muligheten til å legge ut egne ting. . Jeg kunne ikke holdt på med det jeg holder på med, og leve av det, uten Ravelry – så enkelt er det.

Men kan jeg bare si, og jeg sier det ikke for å gjøre meg mindre enn jeg er: Jeg føler meg ikke som designer. For meg er designer nesten en utdannelse, selv om jeg veit det ikke er en beskytta tittel. Kanskje jeg også prøver å slippe litt unna ansvaret det er å  være designer? Jeg kaller meg sjøl mønstermekker dét er en tittel jeg liker godt og kan stå inne for

Hva var det første du designet som var ment til almen bruk?

Det jeg la ut på Ravelry først var et par pulsvanter. Men det jeg mekka før det, akkurat det samme om jeg mekker nå, barneting og vogntepper. Jeg har ikke mange ting som ikke er mønsterstrikking så det er jo litt rart at det var det første, et mønster i blondestrikk.

Vognteppe Orionsbelte av Ann MyhreHvilke design er mest populært og hvorfor?

Det er uten tvil babyteppet Latvian Garden som er det mest populære, både i betydningen mest favoritter og flest prosjekter på Ravelry. Og jeg tror – og håper? – det er flere grunner til det. Det er bade på norsk og engelsk. Det er gratis. Det bruker et garn som veldig mange har et godt forhold til, Wollmeise. Det er fine farger i modellen, og bildet er klart og tydelig. Det er mange varianter og muligheter. Det er til barn, og det er typisk nok veldig mange besteforeldre og familiemedlemmer som strikker dette til barna i nærheten

Og jeg tror det at mange har strekt seg etter dette, strekt det de kunne av strikkekunnskap. Mønsterstrikk og oppklipping av strikketøy er en utfordring som mange etter hvert har ønsket å mestre.

Barnejakka villsauene på runde av Ann Myhre

Hvilke av dine egne design liker du best?

Kanskje sokkene Jernverk? Akkurat iden perioden blei jeg liksom initiert til det å være mønstermekker i et internasjonalt miljø. Det høres veldig pretensiøst ut, men jeg sto veldig i spagaten mellom norsk tradisjon og amerikansk strikkemiljø der, og jeg syns sokkene strekte meg til noe jeg ikke trodde jeg var  kapabel til. I tillegg fikk jeg lov av Lise Kolstad og Tone Takle til å bruke en liten mønstersnutt i den ene boka de har laget sammen, Strikk hva du vil ,og også deres generøsitet åpnet nye dører for meg.

Kanskje litt feil å si det er designet jeg liker best, men mer stemningen rundt prosessen og det å bli spurt og få delta i en gruppe som jobber sammen om noe, jobber noe fram. Vi er noen som har jobba for å publisere en strikkebok sammen, av uavhengige mønstermekkere her i Norge, men det er avslag på avslag så det lasset har jeg falt av. Jeg liker resultater, det er vel derfor jeg synes det er veldig allright å jobbe som uavhengig mønstermekker også; alt skjer i min tid.

Ditt favoritt garn

Akkurat nå er det rein ull som Malsen og mors Shetland Soft. Jeg tilhører den generasjonen som blei en skikkelig strikker på 80-tallet og da var det, i det miljøet jeg var i, Finull som var stjernegarnet. Da jeg begynte å strikke for alvor igjen for 10 år siden oppdaga Verden og alle garnmulighetene i noen år var det Wollmeise. Nå er jeg mer tilbake til rein ull igjen. Alle disse har likevel det til felles at de er tynne typer, så kalt fingering yarn , og at fargeutvalget er bredt . Jeg liker sjøl å bruke ull som lag på lag, og da må det være tynt. Det er også derfor jeg syntes at de koftene som kommer nå må lages i tynnere ull enn Eskimo og lignende garnkvaliteter. I hvert fall syns jeg det blir for tykt.

Shetland Soft og Finull er tynne garn som gir plagg som kan brukes under jakker, under bukser for barnehagebarn. Samtidig er det ull som er slitesterkt, og for egen del så slenger jeg alle ullstrikkeplagg rett i vaskemaskinen på ullvask og med Milo så det er heller ikke nødvendig med Superwash-behandla garn.

Ugleteppe av Ann Myhre

Nevn 3-5 favorittdesignere (helst uavhengige designere)

Hvis du mener norske så er det ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i Torirot Design. I tillegg har jeg stor beundring for sånne kompliserte mønstrestrikkende mekkere som Wencke. Det fins mange norske som nok ikke kaller seg designere, men som likevel gir ut strikkemønstre etter eget hode. For egen del tror jeg at MariannAn var et forbilde for meg da jeg starta med egne mønstre, og så har jeg veldig stor sans for Mabe58, og også frk. Badegakk selv om de er veldig sporadiske i det de gir ut. Dessverre.

Det fins jo andre som virkelig har gjort det stort og som jeg beundrer, men det er ikke lett å få oppmerksomhet så de jeg har nevnt fortjener å trekkes fram og skulle jeg nevnt svenske og amerikanske ville lista mi blitt veldig lang.

Når du først spør meg om dette kan jeg få lov til å snake om en av kjepphestene mine? Nemlig at vi burde bli flinkere til å trekke hverandre fram, med navn. Jeg fikk kjeft i fjor av en svensk garnbutikkeier, som sa at vi i Norge ikke kjente navnene på hverandre, vi som mekke mønstre , og selvfølgelig enda mer, det generelle strikkepublikummet . Akkurat der og da likte jeg ikke å få kjeft selvfølgelig, men jeg har tenkt mye på det i ettertid og inn sett at hun har rett. De store garnleverandørene sender ut flott mønsterhefter uten annen navn enn garnleverandørene, Drops sine designere heter Drops. I ukebladene er det neste ikke hvertfall aldri noen presentasjon eller bilder – med ett hederlig unntak, M2M.

Og jeg tror ikke det har så mye med Janteloven å gjøre som det har med at alle strikker i Norge, derfor er det vanskelig å skille seg ut. De fleste jeg kjenner de tar et mønster som et utgangspunkt og så bare tilpasser de det seg selv eller det den skal strikkes til.
Sånn sett er det fint det du gjør her, trekker oss fram. Litt fram.

Hva er dine strikkeplaner?

Jeg har kanskje verdens beste job og har håp om at jeg kan få lov til å fortsette å mekke mønstre, at folk fortsetter å kjøpe mønstrene mine, at de ønsker å ha meg til å kurs i forskjellige teknikker

I år er planen å ha to kurs på våren og to på høsten, og det er overoppfylt. Jeg er blitt hyra til å holde kurs i Sverige, og det ser utom Sverige vil ha meg til neste år også, og jeg er også blitt spurt av Husfliden i Norge, noe jeg også er veldig takknemlig for. Jeg er blitt spurt om å presentere tingene mine på Sjølingstad Uldvarefabrikk i Kristiansand, og sånn går no dagan. Det er ikke akkurat til å bli feta av – men hvem ønsker vel

Hvordan legge opp masker - Super elastisk opplegg

Elastisk oppleggskant i strikk

Jeg er stor fan av å strikke ovenfra og ned -topdown. Faktisk såpass mye at jeg helst snur oppskrifter - eller i det minste forsøker. Men min sedvanlige måte å legge opp masker på fungerer dårlig når det er til en hals som skal trees over hodet på et barn. Derfor lette jeg rundt på nettet etter en metode å legge opp masker på slik at det blir elastisk. På bilde så kan du se at jeg lett kan få halsåpningen til en størrelse 6 måneder over hodet!streachy cast on

Dette er metoden jeg fant: 

hvordan lage første maske

 

Streachy cast on

Gratis oppskrift på bomullsdotter du strikker selv

Bomullsdotter du strikker selv

Strikke bomullsdotter?
Litt rart kanskje men ganske genialt. Mine er inspirert av Strikk & Tøys og designet i forbindelse med at jeg lærer Katja fra bloggen Pudderdåserne å strikke. Katja er mer enn normalt interesert i sminke og skjønnhet, og da passer det godt å lære henne å strikke små bomullsdotter - som kan slenges i vaskemaskinen og brukes igjen. Det er lett, noe hun kan bruke med en gang - ja også sparer det søppel og hun trenger ikke ha problem med at det plutselig mangler noe å fjerne sminken med igjen - ja om hun husker å vaske dem da. 

Oppskift på bomullsdotter du kan strikke selv

Du trenger: 

Bomullsgarn - jeg bruker Drops Paris
Pinne som passer til garnet - i dette tilfelle 5mm
Nål til å veve inn ender

Du skal kunne: 

  • legge opp masker - jeg bruker kryssopplegg men velg en som er lett feks strikket opplegg eller løkkeopplegg
  • strikke rett
  • avslutte
  • veve inn ender

Legg opp 9 masker
Strikk rett frem og tilbake til du har 7 riller dvs 14 rekker
avslutte og veve inn ender

Lag nok til at du ikke trenger å vaske hver dag

Tips: for en fin kant bør du ta den første maske løst av - som du skulle strikke den vrang

Husk å vask dine bomullsdotter før bruk, det er en god ide å bruke vaskepose

Skal du med på strikkefestival? Her er en oversikt

Jeg skal på strikkefestival på Fanø, Danmark i september - gleder meg vilt til å råhygge med 10.000 andre strikkere. Det blir første gang jeg skal på strikkefestival. Skal du på strikkefestival i år? 

Jeg har laget en liten oversikt, kom gjerne med tips om fler. 

Sverige

Stickfest i väst!, 28-30 mars

Lenas garn,  Höganäs.17-18 mai

Norge

Strikkelørdag 5. april, Vestagdermuseet

Strikkecruise til København 27 – 29 april 2014

Lurøy Strikkefestival, 12. til 14. september

Strikketreff i mefjordvær, 10. mai - 11. mai

Strikkefestival på Støren, Trøndelag, 20.september

Strikkefestival i Tromsø, lørdag 11. og søndag 12. oktober 2014

Strikketog til Røros, fredag 17.okt – søndag 19.oktober

Danmark

Strikkeweekend på Samsø, 20 – 22 juni 2014

Strik Bornholm, 4-7. september

Strikkefestival på Fanø, 19-21 september

Finland

Nordiskt sticksymposium 2014, Vasa, 29.6 - 5.7.2014

Storbritannia

Woolfest, Cockermouth, Cumbria. 27-28 juni

Unwind, Brighton, 12-13 juli

Shetland wool week, 4-12 oktober

Edinburgh yarn Festival, 14-15 mars 2015

Nederland

Breidagen, Amersfoort, 24-25 oktober

Tyskland

Wollfest Hamburg, 6.-7. september

Frankriket

Aiguille en fête, 6-9 februar 2014

Création et savoir faire, 19-23 november

For å nevne noen. 

Kjenner du til flere strikkerelaterte ting så håper jeg du forteller om det slik at jeg kan legge det til i denne oversikten. 

Sider

Abonner på RSS - blogger