Møt Tori Seierstad aka Torirot

Tori Seierstad aka Torirot norsk strikkedesigner

Jeg er så glad for at Tori Seierstad også kjent som Torirot er med i intervjuserien. Tori er kjent for sine farverike mønsterstrikk og hennes design er på min liste over strikk jeg en gang skal strikke - spesielt Next year in Lerwick som hun har på seg på bildet.  Du kan se alt hun har designet her

Les andre intervjuer i serien her

Hvordan/ hvorfor startet du å designe?

Jeg lærte å strikke og hekle da jeg var 5-6 år gammel, og har alltid holdt på med garn i en eller annen form. Jeg har i liten grad fulgt mønstre, men funnet på ting selv. Jeg har nok skrevet ned litt diagrammer og mønstre tidligere, men aldri tenkt på å publisere noe før Ravelry kom. Da åpnet det seg en ny verden, og jeg fant ut at jeg ville prøve å legge ut mønster på noe av det jeg lagde. Jeg syntes det ville være morsomt å se om andre ville lage noe av det jeg fant på, og det ville noen heldigvis. Det er utrolig morsomt å se at andre liker ideene mine så mye at de faktisk gidder å strikke en hel genser (eller to eller tre). Det er også kjempegøy å se alle fargevariantene som dukker opp. At jeg er glad i farger, tror jeg man forstår ganske raskt om man tar en titt på mønstrene mine.

Hva var det første du designet som var ment til almen bruk?

Det første var to luemønstre, Stripey og  Curly, som jeg la ut gratis på Ravelry. De ligger der ennå, og særlig Stripey er strikket av ganske mange.

Hippocampus mittens  The Inside Loop Winter Issue 2008

Hvilke design er mest populært og hvorfor?

Det mest populære mønsteret er uten tvil Hippocampus– vottene. Det var det første mønsteret jeg fikk publisert, i et engelsk online-magasin høsten 2008 (The Inside Loop, som ble nedlagt ett års tid etterpå). Vottene er strikket i Kauni regnbuegarn, som gjør at man legger merke til dem. I tillegg er det noe med sjøhester som jeg tror folk faller for, det er i hvert fall det mønsteret mitt som har flest hjerter på Ravelry, og mange har strikket dem, eller varianten «Selbuvott or not

Hvilke av dine egne design liker du best?

Det tror jeg må bli Blomekransvesten. Det var det første mønsteret jeg lagde som var et ordentlig plagg, ikke lue eller votter. Jeg liker blomstermønsteret på den veldig godt, og jeg er veldig fornøyd med fargene og garnet jeg brukte(Jamieson & Smith 2ply Jumper weight).
  

Blomekrans vestDitt favoritt garn

Det garnet jeg har stirkka absolutt mest med, er Rauma Finullgarn, og det er den garntypen jeg liker best. I den kategorien kommer også shetlandsgarnet Jamieson & Smith 2ply Jumper weight, som jeg nevnte i stad. Det kommer i en litt annen fargeskala en Finull, med en mengde vakre melerte farger, som jeg også er veldig glad i. Akkurat nå er jeg dessuten nyforelska i Symre Mohairgarn (!) fra Telespinn, men jeg er bare på prøvelappstadiet, så å kalle det en favoritt, er litt tidlig.

Nevn 3-5 favorittdesignere (helst uavhengige designere)

Det er mange flinke designere som jeg liker veldig godt, men jeg har strikket mye votter og luer i vinter, så  jeg tenkte skulle nevne noen favoritter blant dem: Wenche Roald har mange vakre vottemønstre:  Matilde Skår er en ung norsk designer som har noen flotte votter med geometriske mønstre, blant annet Arrow,  . Lill C. Schei har kanskje mest sokker (det strikker ikke jeg), men hun har laget noen vottemønstre også, med min favoritt Skjæringenvotten: En svensk ung dame med noen fine votter er Emmy Petersson, hennes Clytia er nydelig,  . Og Unni fra Malsen og mor har fine luer, blant annet denne fine snøfnugglua

Hva er dine strikkeplaner?

Jeg har masse planer, men altfor liten tid… Jeg har et par luemønstre som skal skrives, så holder jeg på å oppgradere Next Year in Lerwick-genseren med i hvert fall en størrelse til (k ). Men på strikkefronten er jeg som nevnt nyforelska. Jeg har kjøpt noen hesper av Symre, og holder på med en prøvelapp. Tanken er en jakke, ovenfra og ned, med rundsal med mønster, kanskje lett A-fasong. Prøvelappen er ganske stor, jeg har en ide om at den kanskje kan bli en barnejakke.
-----

Andre strikkedesignere som er med i serien:
Ann Myhre aka Pinneguri
Charlotte Kaae
Kamilla Svanlund

Påskestrikk

Ingenting er som å sitte ute i solveggen med strikketøyet og kaffekoppen (mens storebror leker med besteforeldrene og lillebror sover.)
så er det også deilig å vite at tømmerhuggergenseren til min mann er ferdig!!!!! Skal bare skylles opp og ta bilder. Den passer perfekt! Må jo skryte litt. Så kunne jeg med god samvittighet strikke på en ny vest til lillebror .... Og kanskje strikke noe tll megselv snart igjen?
Uansett, fortsatt god påske fra meg

Status: Tømmerhuggergenser

Ja jeg er fortsatt godt i gang med genser til mannen min. Innimellom ribbegenser til minsten, Milovest til storebror, hjemmestrikka bomullsdotter og kjøkkenkluter så går det langsomt fremover med genseren. 

Der eneste negative med å strikke genser ovenfra og ned er at jeg må sitte med hele genseren (størrelse stor mann) i fanget når jeg strikker ermer. De strikkes jo på, som er bra for å se om alt er langt nok, men ikke spesielt mobilt. Greit til tvstrikk, men sikkert også derfor det går litt langsomt. Men jeg skal være ferdig innen påskeferien (som hos oss starter onsdag)! Vil jo i gang med noe annet når jeg skal med hele familien på besøk til Farfar og Bedste - lillebrors første lange biltur forresten. 

Men hva skal jeg nå strikke på påskeferie? 

Oppskrift på kjøkkenklut med ruter

Hjemmestrikka kjøkkenkluter

Jeg vet at jeg ikke er den første som strikker kjøkkenkluter - jeg er vel ganske sent. Har lenge vært superfan av hjemmestrikka kjøkkenkluter, eier en del som bare er geniale. Så da jeg likevel strikket bomullspads måtte jeg jo strikke noen kjøkkenkluter også.
Faktisk er kjøkkenkluter en fantastisk måte å teste ut strukturer på, som en slags strikkeprøve

Den nederste kluten er strikket etter oppskrift fra Drops men den andre er egen oppskrift. Rett og slett et ribbemønster jeg fant i boka ABC i strikketeknikker - Strikk 250 mønster.

Oppskrift på kjøkkenklut med ruter

Garn: Drops Paris, 50g
Pinne: 5 mm
Mønster:
1+2 Rillestrikk
3+4 *2 rett 2 vrang *
Legg opp 36 masker, strikk i mønster det ikke er mere garn
Vask på 60C innen du tar dem i bruk

Mer kul strikk til gutter

R&R Hoodie by Tanis LavalleeSom guttemammaer jeg alltid på utkikk etter strikkeoppskrifter som passer til gutter. Strikk kan fort bli litt feminint syns jeg. Derfor blir jeg jo ekstra glad når en av mine favoritt designere Tanis Lavelle, kommer med en liten samling av strikkeoppskrifter til gutter, Lucky Penny Baby. Må jo innrømme at jeg har ventet på disse oppskriftene. Tanis har vist frem sin søte sønn, Rowan, i dette i løpet av året som gikk. 

Tanis har dette å si om samlingen:
I designed the Lucky penny Baby Collection for my son throughout the first year of his life. I designed and knit the Keyfit Baby Blanket while I was expecting him. When he was born and we met our little boy I designed his first hoodie! When the weather turned cooler and he needed a hat the Frosted Alpine hat was born. And finally, as a new mom to a baby boy I had no idea I would become such a huge fan of the knit vest! It’s the perfect layering piece for my smart little man.
Of course these patterns would all be just as at home in a baby girl’s wardrobe, but in my mind they will always be my baby boy staples!

Lucky Penny Baby collectionMine favoritter er klart hettejakka men digger både vesten og lua også.....teppet er også fint men det har mine gutter nok av. Siden jeg fikk mine Snöflinga votter har jeg hatt lyst til å strikke noe i garnet som Tanis har. Kanskje dette blir muligheten (ja jeg vet at det er dyrt og at jeg garantert har noe i mitt stash som funker....) 

Er du ute etter strikkeinspirasjon til barn bør du også sjekke den nye From mama, with love ebok laget av en gruppe uavhengige strikkedesignere (engelsk), Gustav og Berta sin nye bok "Strikk til smårollinger" og selvsagt Den store guttestrikkeboka. 

Ribbegenser fra Nøstebarn - strikket oppned

Så er den endelig ferdig - ny ribbegenser til lillebror. Denne er strikket oppned, dvs jeg har snudd oppskriften og strikket den ovenfra og ned. Morsom utfording som gjorde det mulig å la det gå en linje i ribben hele veien fra halsen til raglansfellingen.

Størrelsen er cirka 1 år men da jeg vet at mine gutter vokser kjapt så er det cirka størrelse 9 måneder som passer perfekt til høsten. Men den er super elastisk så jeg faktisk fikk min store gutt på 2 1/2 til å prøve den - passet fint i kroppen (ikke lengden da men bredden). Planen er å strikke på ekstra lengde når det trengs - enda en fordel med å strikke ovenfra og ned. 

Genseren er strikket overalt - super å ha noe med ut nå som sola har kommet frem i København. 

Oppskrift: Ribbegenser fra Nøstebarn
Mod: Strikket ovenfra og ned med elastisk oppslag. I oppskriften blir raglansfellingen tatt inn rundt et merke men jeg lot det være to masker rettstrikk imellom. Inspirert av Ann Myhres Ikke helt ribba genser (gratis oppskrift på Ravelry) strikket jeg inn noen forkorta rader for å gjøre den lengere i ryggen. 

Garn: Strømpegarn fra Hjertegarn med striper av Drops alpakka
Pinne: 2,5

Vinnerne er....

Barnejakka villsauene på runde av Ann Myhre

Takk for mange hyggelige kommentarer i innlegget med intervju av Pinneguri. Her er de som vant strikkeoppskrift:: Fruboger Quiltefeen Lureri

Garnbytte vår 2014 oppsummering

Garnbytte

Så er det på tide å oppsummere årets første garnbytte, som også har vært det største garnbytte noensinne.

Over 80 har meldt seg til, og det har for min del blitt litt rot men også veldig hyggelig. Litt rot med å fordele alle bytterene, men kommer nok til å endre litt på tilmeldingen neste gang. Men mest har det vært super hyggelig.

Deilig å se pakkene komme frem på instagram #woolrocksswap og på Facebook. Utrolig mye flott.

Selv har jeg vært så heldig å få to pakker (sendte også to ut) men i tillegg til det har jeg fått to ekstrapakker - det gjør meg utrolig glad. Det er jo fantastisk å få garn i posten ikke sant?

Og alt den positive omtalen, jeg rødmer jeg. Kjempehyggelig at så mange vil med. Håper alle pakkene kom frem denne gang. 

Viser litt av alle de fine pakker som er sendt rundt, håper at folk også viser frem det de strikker av garnet. 

Neste et gang blir det bytte i mai/ juni tror jeg. Hvem vet kanskje vi når enda en ny rekord :)

Tags: 

Møt Ann Myhre aka Pinneguri

Ann Myhre Pinneguri

Jeg har fått så mye positivt feedback på min serie Meet the knitter - ja mest feedback er det på facebook men det er jo ok, godt å vite at det er flere enn bare meg som digger å få et innblikk inn i strikkeverdenen til andre eller høre litt mer om designere. Ja for det er nettopp uavhengige designere - eller uavhengige mønstermekkere (som Pinneguri så fint kaller det) som blir fokuset fremover. Dette er fordi jeg syns at det er viktig å skape litt blæst rundt de som faktisk bruker tid på at vi andre kan strikke masse nydelige ting. 

Tidligere i serien har jeg bl.a. snakket med Kamilla Svanlund og Charlotte Kaae

Først ut i den nye versjonen av serien er Ann Myhre som også kalles Pinneguri eller The needle lady. Ann er dama bak Sinnasaujakka , hun inspirerer masse, har egen strikkepodcast, Med pinner-blogg og selvsagt en hel masse oppskrifter både gratis og for salg via Ravelry - men likevel vil hun ikke kalle seg designer.

Ann er så snill at hun gir vekk et av sine mønstere, jeg trekker lodd mellom de som kommenterer. Husk å skriv ditt RavelryID. 3 kan vinne!! Kommenter innen 7 april

 

Hvordan/hvorfor startet du å designe?

Jeg har alltid mekka mønstre. Jeg strikka da jeg gikk på vidergående og jeg strikka ting til ungene mine (to voksne menn i dag …) som ingen andre strikka. Så jeg sendte avgårde modeller, bilder og ideer til de store garnleverandørene og til ukebladene allerede da, for 20-25 år siden. Men siden det ikke var noe interesse for det slutta jeg med det.

Med Ravelry, med blogg, med internett generelt, kom også muligheten til å legge ut egne ting. . Jeg kunne ikke holdt på med det jeg holder på med, og leve av det, uten Ravelry – så enkelt er det.

Men kan jeg bare si, og jeg sier det ikke for å gjøre meg mindre enn jeg er: Jeg føler meg ikke som designer. For meg er designer nesten en utdannelse, selv om jeg veit det ikke er en beskytta tittel. Kanskje jeg også prøver å slippe litt unna ansvaret det er å  være designer? Jeg kaller meg sjøl mønstermekker dét er en tittel jeg liker godt og kan stå inne for

Hva var det første du designet som var ment til almen bruk?

Det jeg la ut på Ravelry først var et par pulsvanter. Men det jeg mekka før det, akkurat det samme om jeg mekker nå, barneting og vogntepper. Jeg har ikke mange ting som ikke er mønsterstrikking så det er jo litt rart at det var det første, et mønster i blondestrikk.

Vognteppe Orionsbelte av Ann MyhreHvilke design er mest populært og hvorfor?

Det er uten tvil babyteppet Latvian Garden som er det mest populære, både i betydningen mest favoritter og flest prosjekter på Ravelry. Og jeg tror – og håper? – det er flere grunner til det. Det er bade på norsk og engelsk. Det er gratis. Det bruker et garn som veldig mange har et godt forhold til, Wollmeise. Det er fine farger i modellen, og bildet er klart og tydelig. Det er mange varianter og muligheter. Det er til barn, og det er typisk nok veldig mange besteforeldre og familiemedlemmer som strikker dette til barna i nærheten

Og jeg tror det at mange har strekt seg etter dette, strekt det de kunne av strikkekunnskap. Mønsterstrikk og oppklipping av strikketøy er en utfordring som mange etter hvert har ønsket å mestre.

Barnejakka villsauene på runde av Ann Myhre

Hvilke av dine egne design liker du best?

Kanskje sokkene Jernverk? Akkurat iden perioden blei jeg liksom initiert til det å være mønstermekker i et internasjonalt miljø. Det høres veldig pretensiøst ut, men jeg sto veldig i spagaten mellom norsk tradisjon og amerikansk strikkemiljø der, og jeg syns sokkene strekte meg til noe jeg ikke trodde jeg var  kapabel til. I tillegg fikk jeg lov av Lise Kolstad og Tone Takle til å bruke en liten mønstersnutt i den ene boka de har laget sammen, Strikk hva du vil ,og også deres generøsitet åpnet nye dører for meg.

Kanskje litt feil å si det er designet jeg liker best, men mer stemningen rundt prosessen og det å bli spurt og få delta i en gruppe som jobber sammen om noe, jobber noe fram. Vi er noen som har jobba for å publisere en strikkebok sammen, av uavhengige mønstermekkere her i Norge, men det er avslag på avslag så det lasset har jeg falt av. Jeg liker resultater, det er vel derfor jeg synes det er veldig allright å jobbe som uavhengig mønstermekker også; alt skjer i min tid.

Ditt favoritt garn

Akkurat nå er det rein ull som Malsen og mors Shetland Soft. Jeg tilhører den generasjonen som blei en skikkelig strikker på 80-tallet og da var det, i det miljøet jeg var i, Finull som var stjernegarnet. Da jeg begynte å strikke for alvor igjen for 10 år siden oppdaga Verden og alle garnmulighetene i noen år var det Wollmeise. Nå er jeg mer tilbake til rein ull igjen. Alle disse har likevel det til felles at de er tynne typer, så kalt fingering yarn , og at fargeutvalget er bredt . Jeg liker sjøl å bruke ull som lag på lag, og da må det være tynt. Det er også derfor jeg syntes at de koftene som kommer nå må lages i tynnere ull enn Eskimo og lignende garnkvaliteter. I hvert fall syns jeg det blir for tykt.

Shetland Soft og Finull er tynne garn som gir plagg som kan brukes under jakker, under bukser for barnehagebarn. Samtidig er det ull som er slitesterkt, og for egen del så slenger jeg alle ullstrikkeplagg rett i vaskemaskinen på ullvask og med Milo så det er heller ikke nødvendig med Superwash-behandla garn.

Ugleteppe av Ann Myhre

Nevn 3-5 favorittdesignere (helst uavhengige designere)

Hvis du mener norske så er det ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i Torirot Design. I tillegg har jeg stor beundring for sånne kompliserte mønstrestrikkende mekkere som Wencke. Det fins mange norske som nok ikke kaller seg designere, men som likevel gir ut strikkemønstre etter eget hode. For egen del tror jeg at MariannAn var et forbilde for meg da jeg starta med egne mønstre, og så har jeg veldig stor sans for Mabe58, og også frk. Badegakk selv om de er veldig sporadiske i det de gir ut. Dessverre.

Det fins jo andre som virkelig har gjort det stort og som jeg beundrer, men det er ikke lett å få oppmerksomhet så de jeg har nevnt fortjener å trekkes fram og skulle jeg nevnt svenske og amerikanske ville lista mi blitt veldig lang.

Når du først spør meg om dette kan jeg få lov til å snake om en av kjepphestene mine? Nemlig at vi burde bli flinkere til å trekke hverandre fram, med navn. Jeg fikk kjeft i fjor av en svensk garnbutikkeier, som sa at vi i Norge ikke kjente navnene på hverandre, vi som mekke mønstre , og selvfølgelig enda mer, det generelle strikkepublikummet . Akkurat der og da likte jeg ikke å få kjeft selvfølgelig, men jeg har tenkt mye på det i ettertid og inn sett at hun har rett. De store garnleverandørene sender ut flott mønsterhefter uten annen navn enn garnleverandørene, Drops sine designere heter Drops. I ukebladene er det neste ikke hvertfall aldri noen presentasjon eller bilder – med ett hederlig unntak, M2M.

Og jeg tror ikke det har så mye med Janteloven å gjøre som det har med at alle strikker i Norge, derfor er det vanskelig å skille seg ut. De fleste jeg kjenner de tar et mønster som et utgangspunkt og så bare tilpasser de det seg selv eller det den skal strikkes til.
Sånn sett er det fint det du gjør her, trekker oss fram. Litt fram.

Hva er dine strikkeplaner?

Jeg har kanskje verdens beste job og har håp om at jeg kan få lov til å fortsette å mekke mønstre, at folk fortsetter å kjøpe mønstrene mine, at de ønsker å ha meg til å kurs i forskjellige teknikker

I år er planen å ha to kurs på våren og to på høsten, og det er overoppfylt. Jeg er blitt hyra til å holde kurs i Sverige, og det ser utom Sverige vil ha meg til neste år også, og jeg er også blitt spurt av Husfliden i Norge, noe jeg også er veldig takknemlig for. Jeg er blitt spurt om å presentere tingene mine på Sjølingstad Uldvarefabrikk i Kristiansand, og sånn går no dagan. Det er ikke akkurat til å bli feta av – men hvem ønsker vel

Hvordan legge opp masker - Super elastisk opplegg

Elastisk oppleggskant i strikk

Jeg er stor fan av å strikke ovenfra og ned -topdown. Faktisk såpass mye at jeg helst snur oppskrifter - eller i det minste forsøker. Men min sedvanlige måte å legge opp masker på fungerer dårlig når det er til en hals som skal trees over hodet på et barn. Derfor lette jeg rundt på nettet etter en metode å legge opp masker på slik at det blir elastisk. På bilde så kan du se at jeg lett kan få halsåpningen til en størrelse 6 måneder over hodet!streachy cast on

Dette er metoden jeg fant: 

hvordan lage første maske

 

Streachy cast on

Sider

Abonner på RSS - blogger